Lieveheersbeestje, lieveheersbeestje, vlieg naar huis

Lieveheersbeestjes worden al honderden jaren bewonderd. Ze zijn mooi, worden verondersteld geluk te brengen en worden zelfs geprezen in zang. De grote romantische componist Johannes Brahms creƫerde een mooie, folkachtige melodie en woorden, waarmee hij zijn aanbidding voor onze kleine vrienden liet zien. Het is bijna onmogelijk om een of andere vorm van het lieveheersbeestje niet te zien, of het nu gaat om beeldhouwwerken, stapstenen, sieraden, lampen, spandoeken of het echte werk, waar je ook heen gaat. Lieveheersbeestjes zijn een van de wonderen van de lente, samen met schitterende blauwe luchten en bloemen die verlegen hun kop door de grond steken, reikend naar de verwarmende zon. Lieveheersbeestjes staan symbool voor nieuw leven.

Deze insecten gaan terug tot in de Middeleeuwen en stonden ook bekend als de “Kever van Onze-Lieve-Vrouw”. Opgedragen aan de Maagd Maria, dacht men dat deze opvallende wezens uit de hemel waren gekomen om gewassen te redden. Op verschillende plaatsen in de wereld wordt nog steeds aangenomen dat lieveheersbeestjes een overvloedige oogst of mooi weer kunnen voorspellen.

Lieveheersbeestjes zijn eigenlijk geen beestjes maar kevers en volgens een bron is hun echte naam het lieveheersbeestjekever. Noord-Amerika heeft tussen de 400 en 450 verschillende soorten lieveheersbeestjes, terwijl er wereldwijd ongeveer 4.000 zijn. De meest voorkomende nuttige lieveheersbeestjessoort in Noord-Amerika is het convergente lieveheersbeestje. Andere veel voorkomende namen zijn Ladybird Beetle, de Asian Lady Beetle en de Lady Beetle.

De levenscyclus voor alle lieveheersbeestjes kopen is vergelijkbaar. Ze leggen hun eieren in de lente en bij het uitkomen zullen de larven (het ontwikkelingsstadium van insecten tussen het ei en de poppen) zich vele weken voeden en dan verpoppen tot volwassen dieren. In de herfst voeden de volwassenen zich en leggen dan eieren, sterven of gaan in winterslaap. De lente brengt weer ontwaken, om te voeden en eieren te leggen.

Als het gaat om biologische ongediertebestrijding, zijn lieveheersbeestjes de bekendste en meest populaire insecten. Beroemd om hun eetlust voor bladluizen, zijn lieveheersbeestjes ook vraatzuchtig in het decimeren van witte vlieg, wolluis, schubben en mijten, plus vele andere zachtaardige insecten en zullen ze bolworm, broccoliworm, koolmot en tomatenhoornworm consumeren. Verschillende bronnen crediteren lieveheersbeestjes met het vermogen om tot 1.000 of 5.000 (dat is een aanzienlijk verschil!) bladluizen te eten tijdens het leven van de kever, zowel in hun larvale als volwassen vorm, en om goed te werken in tuinen en kassen.

Larven van lieveheersbeestjes worden ook wel ‘bladluileeuwen’ genoemd. Over het algemeen zijn ze zwart met roodoranje vlekken op de rug. Ze zien er eerder uit als kleine alligators, met zowel de kop- als de staartuiteinden afgeplat en versmald ten opzichte van de rest van het lichaam, en met een geribbeld en gestructureerd oppervlak. Hun poten zijn klein en ogenschijnlijk onbeduidend, maar als ze voldoende worden aangespoord, kunnen ze heel snel bewegen. Lieveheersbeestjes kunnen in hun larvale stadium volwassen dieren overtreffen in hun onverzadigbare zoektocht naar bladluizen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *